Milyen használt családi autót válassz 2022-ben?



Különösen fontos lehet az ár-érték arány: az új gépjárművek ára az elmúlt évek eseményei – Covid, ukrán válság – nyomán rendkívüli mértékben megemelkedett, és ebben egyelőre sajnos nem is várható változás.


Az új autók esetében manapság ráadásul nem ritka az extrém hosszú várakozási idő, ami egy bővülő család számára nem épp optimális. Ezzel szemben a használt autók választéka hatalmas, és várakozási idővel sem kell számolni.


Mindemellett érdemes lehet figyelembe venni az autó lehetséges amortizációját is: a gyerekek a kárpitot és a gépjármű egyéb érzékeny részeit garantáltan nem kímélik majd, így szülőként sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha nem kell állandóan árgus szemmel lesnünk, hogy mi ömlik ki a hátsó ülésen.


Melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor használt autót választunk a család számára?


A legelső természetesen a biztonság. Mindig nézzük meg, megvan-e a gépjármű összes légzsákja, illetve érdemes számításba venni azt is, hogy milyen egyéb biztonsági felszerelések találhatók az autóban – pl. ködlámpa, blokkolásgátló, kipörgésgátló, isofix rendszer, tolatóradar vagy tolatókamera stb. A városi terepjárók (SUV-ok) népszerűségének egyik oka, hogy jól szerepelnek a törésteszteken, és rengeteg biztonsági funkció kerül beléjük – ez persze az egyik oka a magasabb áruknak is.

20220303-7S7A4894
Az, hogy hány főből áll a családunk, szintén nagymértékben befolyásolja a választásunkat. A 7 üléses egyterűek nemcsak azok számára lehetnek praktikusak, akik háromnál több gyerkőcöt fuvaroznak naponta. Érdemes akkor is számításba vennünk egy jól variálható belső térrel rendelkező kocsi vásárlását, ha mondjuk gyakran merül fel az igény, hogy vigyük magunkkal a nagyszülőket vagy az osztálytársakat – ilyen esetekben sokszor jól tud jönni az a néhány – egyébként kivehető – plusz ülés.


Ha sokat utazunk autóval, fontos lehet, hogy mennyi csomagot tudunk az autóba pakolni. Végső esetben persze mindig ott a tetőbox lehetősége, de azért nem árt, ha van egy jól pakolható, tágas csomagtartónk (kombi autók előnyben), hiszen aki utazott már gyerekkel, pontosan tudja, hogy egyetlen bőröndbe soha nem fér el az összes holmija még akkor sem, ha csak egy hosszú hétvégére kell csomagolni.


Bár ez nemcsak a családi autókra érvényes, de itt különösen érdemes odafigyelni arra, hogy alkalmazzuk a használtautó-vásárlás aranyszabályát: a kocsit megbízható helyen vásároljuk, figyeljünk oda a vezetett szervizkönyv meglétére és ügyeljünk arra, hogy az adásvételi szerződés megfelelő legyen. Ha kereskedőtől vásárolunk, 2 év szavatossági idő van a rejtett hibákra, a jogszabály pedig inkább a vevőt védi.


Transzparencia
Megbízhatóság
Ügyfélélmény
Széles kínálat