5 + 1 dolog, amire figyelj használtautó-vásárlás előtt!


Rekordévet zárt a használtautó-piac tavaly Magyarországon: egy év alatt több mint 800 ezer autó cserélt gazdát. Sokakat az újautó-piacon tapasztalható chiphiány és a logisztikai nehézségek is a használt autók vásárlása felé tereltek. Ha te is használtautót vásárolnál, akkor néhány egyszerű tanáccsal segítünk, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő járművet. A lényeget már most elárulhatjuk: a tájékozottság és az alapos vizsgálat nagyon fontos.

 5_1_1

1. Az autó kiválasztása és ellenőrzése


Első lépésként érdemes pontosan meghatároznod, milyen típusú autóra is van szükséged. Ha már megtaláltad a neked szimpatikus kombit, vagy SUV-t, akkor is jobb, ha nem hamarkodod el a döntést. Fontos mélyebben megismerni a választott modell típushibáit és többször átolvasni a hirdetést, hátha néhány részlet elsőre elkerüli a figyelmedet. Emellett ajánlott ellenőrizni a kiválasztott autó dokumentációját (törzskönyv, forgalmi engedély, vezetett szervizkönyv), illetve személyesen is átvizsgálni az autó állapotát, akár szakértő segítéségével.

 

2. Az autó kívül és belül


Még mielőtt pénzt adnánk egy használt autóért, fontos, hogy pontról pontra összehasonlítsuk az autó hirdetésben szereplő és valós állapotát. A fékek, az abroncsok életkorával és állapotával kapcsolatban, illetve a legutóbbi és a következő szerviz időpontjával kapcsolatban már előre érdeklődhetünk telefonon. A helyszíni szemle során pedig jó, ha vadászunk minden rozsdásodásra, beázásra, olajfolyásra; az autó belsejében ellenőrizzük az elektronika működését, a műszerfal és az ülések állapotát is.

5_1_2

 

3. Az autó előélete


Megkönnyíti a döntést az is, ha a kiválasztott autó teljes előéletével tisztában vagyunk. Ezért ne elégedjünk meg, ha a forgalmiban szereplő alvázszám egyezik azzal, amit az autó karosszériáján találunk. Érdemes a rendszám alapján mindenki számára hozzáférhető állami kilométeróra-adatbázist használnunk, illetve az alvázszám alapján a lehető legtöbb információt beszereznünk a gyári kivitelről, felszereltségről.

 

4. Az autó próbája a vezetés


Nem elég, ha papíron már eleget tudunk a kiválasztott autóról, azt mindenképp egy tesztkörre is el kell vinni. Ha ilyenkor alaposan figyelünk, néhány perc alatt többet megtudhatunk a motor, a váltó, a kormány és az elektronika működéséről, mint több óra előzetes vizsgálódással.

 

5. A papírmunka fontossága


Fontos, hogy tudjuk, kivel is kötünk szerződést. Jótállási és garanciális igényünk csak hivatalos adásvételi szerződés birtokában lehet. Hiszen – ezt sok vevő nem tudja – a törvény használtautó vásárláskor is védi a fogyasztót – magánszemélytől 1 év, kereskedőtől való vásárlás esetén 2 év szavatossági idő van rejtett hibákra. Fontos tudni azt is, hogy a kereskedőtől vásárlás esetében a jogszabály inkább a vevőt védi, míg ha magánszemélytől veszünk autót, akkor az eladó van előnyösebb helyzetben.

 

+1: Átláthatóság


Ha használt autót akarsz vásárolni, nem árt, ha jó emberismerő is vagy. A vásárlási folyamat minden pontján figyeljünk, hogy milyen információt akarhat az eladó elhallgatni előlünk. Érdemes keresni a minél több pozitív visszajelzéssel rendelkező, megbízható hátterű és transzparensen kommunikáló kereskedőket, akik nem akarják feltétlenül a valóságosnál jobb színben feltüntetni a járművet. Mert ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában az is.

Transzparencia
Megbízhatóság
Ügyfélélmény
Széles kínálat