Használtautót a cégnek? Lízinggel több százezret is spórolhatnak a vállalkozások


Amióta egy új autóra akár éveket is várni kell, a cégvezetők figyelme is egyre inkább a használtautók felé terelődik. Egy használt gépjármű olcsóbb, azonnal rendelkezésre áll, és megfelelően vezetett szervizkönyv esetén rejtett hibákkal sem kell számolni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a használt kocsikra is vonatkozó áfa-visszatérítési szabályoknak köszönhetően, nyílt végű pénzügyi lízinggel akár több százezer forintot is spórolhatnak a vállalkozások.

2019 óta sokkal egyszerűbb az áfa visszaigénylése a céges személyautók nyíltvégű pénzügyi lízing díjánál. A magáncélra is használt céges kocsiknál a bérleti díj áfájának 50 százaléka már útnyilvántartás nélkül is visszaigényelhető. Ehhez elég havonta egyszer dokumentálni – akár egy email-ben –, hogy az autót üzleti tevékenység céljára is használták.


Ha az autóink nagyrészt céges utakon járnak, abban az esetben természetesen lehetőség van az útnyilvántartás-alapú elszámolásra, ez esetben a lízingdíj áfájának akár 90-100 százalékát is visszaigényelhetjük. Ebben az esetben egyedül a maradványértéket kell levonni a lízingdíjból, ennek áfája ugyanis nem visszaigényelhető.
Plusz érv a saját tulajdonú gépkocsikkal szemben, hogy nyílt végű pénzügyi lízing esetén az önerő után is visszaigényelhető az áfa minimum 50 százaléka. Az önerő mértéke használt gépkocsi vásárlása esetén jellemzően az autó értékének minimum 20 százaléka, könnyen kiszámolható tehát, hogy ezzel is jelentős összeget takaríthatnak meg a cégek.


Például egy öt éves, bruttó 8 490 000 forint vételárú Skoda Superb esetén, 40 százalék önerő és 36 havi futamidő esetén a minimum visszaigényelhető áfa 721 985 forint lesz.*

Ahogy arról egy korábbi bejegyzésünkben írtunk, a vállalkozások likviditását javítja az is, hogy a cégautó adó a lízingdíj része, amely így teljes mértékben elszámolható költségként – használtautó lízingelése esetén is.

A használt gépjármű vásárlásnak illetve lízingelésnek vannak ugyan buktatói, azonban egy okos választással ezeket is elkerülhetjük. A Mercarnál kizárólag olyan kocsikat forgalmazunk, amelyek korábban a Mercarius flottakezelésében álltak: rendszeresen karbantartottak, szervizkönyvük pedig pontosan vezetett. Ráadásként az esetleges esztétikai hibákat a kereskedésbe kerülés előtt javítjuk, hogy vevőinknek, partnereinknek erre se legyen gondja.


*

Eladási ár bruttóÖnerőFutamidőMaradványérték 20%Tőke
8 490 000 Ft40%36 hó1 337 008 Ft6 685 039 Ft
     
KamatÁfa

Összesen

Minimum visszaigényelhető áfaÁfa visszaigénylés esetén összesen
1 668 773 Ft1 804 961 Ft10 158 773 Ft721 985 Ft9 436 789 Ft


A cikkünkben bemutatott kalkulációk csak tájékoztató jellegű példák, azok nem minősülnek ajánlatnak vagy teljes körű tájékoztatásnak. A lízing konstrukciók részletes feltételei, költségei pénzügyi szolgáltatónkként eltérőek lehetnek. A részletes feltételekről a lízing konstrukciót nyújtó pénzügyi vállalkozásoknál tud tájékoztatást kérni.
 

Transzparencia
Megbízhatóság
Ügyfélélmény
Széles kínálat