Havas úton a volán mögött!


Megérkezett az első zimankó és autóvezetőként nem csak arról kell meggyőződnünk, hogy vasparipánkon megejtettük a kötelező gumicserét, meg feltöltöttük a fagyállót, hanem lelkileg is tanácsos felkészülnünk a biztonságos vezetésre. Ezek többször magától értetődnek, de fokozottan érdemes ügyelnünk rájuk, ha az utakat hóréteg takarja.

  • Takarítás! Nincs is rosszabb a reggeli rohanásban szembesülni azzal, hogy az autónkat hó vagy jég borítja. Legrosszabb szcenárió, ha mindkettő. Lényeges tisztán tartanunk az ablakokat – a jobb kilátásért –, és a fényeket – a jobb láthatóságért –, illetve az autó tetejét, mielőtt egy lavina zúdulna az elülső ablakunkra egy fékezés pillanatában.
  • Semmi sietség! Nem is kérdés, hogy be kell tartanunk a sebességkorlátozásra felhívó táblákat. A hóban még a szottyogás sem számít főbenjáró bűnnek, hiszen így kisebb eséllyel csúszik meg a kocsi. Annyival és úgy haladjunk, amit biztonságosnak ítélünk meg. Időpont esetén érdemes idejekorán elindulni, beleszámítva a kaotikus időjárással járó közlekedési viszonyokat.
  • Extra távolság! A követési távolság a mindennapokban is fontos tényező, de a cudar időben érdemes extra helyet hagyni az előttünk haladótól. A látási viszonyok miatt ugyanis lassabban reagálhatunk, de ami a legrosszabb: téli gumi ide-téli gumi oda, csúszós úton tovább tart megállni.
  • Fékezés! Ha már szóba jött a megállás, lényeges kitérni arra, hogy finoman kell bánnunk ilyenkor a fékpedállal. A hirtelen vagy padlóig nyomott fékezéstől kisodródhat az autónk. Felkérni másokat az úton egy röpke keringőre pedig nem egy olcsó mulatság.
  • Megcsúsztam, segítség! Csak semmi pánik! Ilyenkor a legfőbb, hogy megőrizzük hidegvérünket, kerüljük a hirtelen manővereket, amelyek fokozzák a sodródás esélyeit. Utána óvatosan abba az irányba kell navigálnunk a kerekeket, amerre haladni szeretnénk. FONTOS: kerüljük a hirtelen a fékezést vagy a kormány megrántását!

BlogOpst01_HavasUton_Kep

A vezetés olyan, mint egy óriási társasjáték, ahol nem befolyásolhatjuk mit lép a másik. Emiatt nagyon fontos, hogy tudatosan odafigyeljünk és vigyázzunk magunkra, illetve másokra a havas utakon. Amennyiben pedig lehetséges, érdemes olyan pályákon haladnunk, amiket biztosan takarítanak. A komoly ítéletidőben, hogyha lehetséges, inkább kerüljük az autóba szállást.

Transzparencia
Megbízhatóság
Ügyfélélmény
Széles kínálat